Program Tällberg

Program Villa Långbers 9-10 maj

Här hittar du helgens programpunkter. Vi fyller på med fler aktiviteter och punkter vart efter dessa blir inbokade.

TRÄDGÅRDSSCENEN, lördag och söndag 10-16.

Trädgårdsscenen är en "miniträdgård" som växer fram under mässhelgen. Här hittar du våra trädgårdsprofiler som arbetar med sina olika områden i trädgården. Passa på att ställa frågor och småprata.  Några gånger per dag stannar dom upp och berättar vad de arbetar med. Tid för frågor och samtal. 

Linda Schilén

Föreläsande trädgårdsmästare, konstnär och författare. Hon har skrivit flera trädgårdsböcker och senaste boksläppet var 2018 med "Älskade Krukväxter". När Linda förmedlar kunskap gör hon det med full entusiasm och med konstnärlig twist. Hon är en mästare på smarta ”life hacks” och ”genvägar” som förenklar trädgårdsarbetet! Som trädgårdsmästare är Linda ett populärt och återkommande inslag på TV4 Nyhetsmorgon där hon sprider växtkunskap och inspirerar tittarna att fylla livet med grönska.

Hemsida - Instagram - Facebook

Linda kommer att inreda trädgården med sommarblommor och andra växter. Visa sina smarta trädgårdshacks som gör ditt arbete i trädgården till lättare och tillett smartgöra.

Minna Merke Schmidt

Minna Mercke Schmidt, kreativ kommunikatör och fotograf med förkärlek till blommor, trädgård och inredning. Minna har gett ut ett flertal böcker med tema blomster, dekorera och  hur du kanstyla ditt hem och trädgård.

Hemsida - Instagram - Facebook - YouTube - Blogg

Minna kommer att inreda "växthuset" och göra olika blomsterarrangemang. Hon visar exempel på hur du kan inreda ditt växthus eller uterum med växter och blomsterarrangemang.

Tony Johansson

Från entusiast till vinnare av Trädgårdskampen och idag entreprenör. Man kan skapa oerhört mycket med bara sina händer, en spade och en stor portion av fantasi. Genom att skapa rum i trädgården kommer man framåt i sitt trädgårdsarbete. Att belöna sig själv när man avslutar ett projekt ger självförtroende och glädje. För trädgård handlar också om att njuta.

Hemsida - Instagram - Facebook - Podden "Blommar det?"

Tony är en passionerad odlare av olika grödor. Han anlägger gångar och skapar odlingsplatser i trädgården. Tony har också ett intresse i humleodling som visar sig i att han är ordförande i Humleodlarnas förening. 

Programpunkter

Utställningar

Vi älskar att förmedla kunskap och tips till er besökare. Till årets mässa har vi en ett antal mindre utställningar där vi förmedlar kunskap, tips och historia.  

Konst av återvunnen metall

Jörg Ridderbusch från Tyskland visar upp sin trädgårdskonst av återvunnen metall och skrot. Kika in på vad han skapat tidigare Jörg Ridderbusch.

Pelargonutställning

2020 återkommer förra årets populära Pelargonutställning. Här kan ni kika på ett urval av olika pelargoner där ni kan läsa på om dess namn, kategori och vad som särskiljer olika pelargonerna.

Konstutställning med blomtema

Linda Schiléns populära tygmålningar som hon visade på sin Art Walk hade premiär på våra mässor 2019. Till 2020 återkommer hon med nya motiv.  

Trädgårdens historia

Läs om hur trädgården har utvecklats till vad den är idag. En historia som går från bondesamhället till köksträdgårdar och från slottsträdgårdar till villaträdgårdar. Känner du igen de olika redskapen som finns utställda?

Barnaktivitet

Vid Barnens trädgård kan barnen prova på att odla.  

OBS! Barnen får inte lämnas ensamma. När de deltar i en aktivitet ska en vuxen person finns närvarande. 

Tipspromenad

Gå vår populära TIPSPROMENAD. Priserna är presentkort som går att använda hos utställarna på mässan. 

Bokstugan

I Bokstugan kan du köpa våra föreläsares böcker och även få dessa signerade. Här hittar du även lite andra små saker att köpa i vår lilla shop. 

Mat och fika

På området finns det ett antal olika matalternativ. Du kan välja olika enklare maträtter, smörgås och vegetariska alternativ. Vill du ha en kaffe och fika så går det att köpa på plats.  Dagens lunch serveras i hotellets restaurang som ligger i anslutning till mässan. 

Picknickområde

Det går även att ta med egen mat och äta på plats vid picknickområdet. Här kan ni även roa er med ett trädgårdsspel tillsammans med barnen.

Minikurs lördag och söndag
10.30 - 13.30  Grundkurs i trädgårdsdesign

Välkomna på grundkurs i trädgårdsdesign vi går i den här kursen igenom grunderna i hur du kan planera din trädgård, trädgårdens olika formspråk och stil, färgval, växtval, hur man kan tänka utifrån jordmån, trädgårdens läge mm,
Läs mer på Facebook eller på biljettlänk.
Pris: 795 kr, inkluderar entré till mässan.

14.00 - 17.00 Biologiska mångfalden och din trädgård.

Kursen för dig som vill fördjupa dig utöver bihotell, fågelholkar eller mer än växtråd.
Läs mer på Facebook där du även hittar biljettlänk för aktuella dagar.
Pris: 795 kr, inkluderar entré till mässan.
OBS! Kursen pågår en timme efter mässans stängning.

Övriga programpunkter

Chiliodling - Prata chili med Hugo Nömm. 
Plats: Inne i huvudbyggnaden.


Klättra i träd - Arborister visar hur de arbetar under trädkronorna.
Plats: I deras monter. Se karta.

Grön Balans - Kliv in i tipin och lär dig mer om naturlig stresshantering och återhämtning med fokus på hållbar hälsa.

Studiefrämjandet Leksand- Här hittar du Naturskyddsföreningen, Naturum, hantverkare som visar hur de gör, information om Tusen trädgårdar och mycket mer. Det är alltid en massa kul att upptäcka i Studiefrämjandets monter.

Sveriges Trädgårdsamatörers förening - Information om föreningen och här kan du även få hjälp om du har en växtfråga.

Saint Paulia föreningen - Informerar om föreningen, visar olika Saint Paulior och rådgivning.

Höns i trädgården - Ensgården berättar om hur det är att ha höns. Hälsa på hönsen och är det fint väder o varmt så kanske de har med en och annan kakadua.

Leksands biodlarförening - Ställ frågor om hur du börjar med biodling.

Leksands Kulturväxter - Agneta Magnusson svarar på dina frågor om gråärtor, rovor och den älskade kålroten. 

Carl Larsson gården - visar från och berättar om Carl Larsson gården och årets nyheter. Passa på att köpa lite Carl Larsson souvenirer eller något från den nya möbelserien.

Våra övriga utställare bjuder på smakprover, erbjudanden och kunskap. 

© Copyright Mässan Trädgård och Uteliv - med hantverk och deli